Poticanje na ekološku proizvodnju

Bez autora
Apr 25 2010

Hrana i piće proizvedeni na ekološki način sve lakše nalaze put do kupaca. U samo pet godina broj ekoloških proizvođača u Hrvatskoj se sa skromnih 189 povećao na 817. No i dalje se kod nas na ekološki način proizvodi vrlo malo. Kako bi se to promijenilo, mjerodavno ministarstvo izrađuje akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede. Kako bi akcijski plan bio što djelotvorniji, njegove autore zanima i što će o njemu reći ekološki proizvođači koji ističu da su njihovi proizvodi sve traženiji, posebice u turizmu. Njihovi strateški proizvodi su ekološko vino od bazge, namaz od medvjeđeg luka te marineza, koju rade od viška povrća koje proizvedu. Konzultanti koji rade na akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede tvrde da u ekološkoj prozvodnji ima mjesta i za šunku i čvarke.

Poticanje na ekološku proizvodnjuHrana i piće proizvedeni na ekološki način sve lakše nalaze put do kupaca.

U samo pet godina broj ekoloških proizvođača u Hrvatskoj se sa skromnih 189 povećao na 817. No i dalje se kod nas na ekološki način proizvodi vrlo malo. Kako bi se to promijenilo, mjerodavno ministarstvo izrađuje akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede.

Kako bi akcijski plan bio što djelotvorniji, njegove autore zanima i što će o njemu reći ekološki proizvođači koji ističu da su njihovi proizvodi sve traženiji, posebice u turizmu.

Njihovi strateški proizvodi su ekološko vino od bazge, namaz od medvjeđeg luka te marineza, koju rade od viška povrća koje proizvedu.

Konzultanti koji rade na akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede tvrde da u ekološkoj prozvodnji ima mjesta i za šunku i čvarke.

Cilj je poljoprivrednike koji za to imaju uvjete potaknuti da prijeđu na ekološku proizvodnju hrane. Ona zahtijeva znatno više truda nego kovencionalna poljoprivreda, no za ekohranu se može postići oko 30 posto veća cijena. Na europskom tržištu prošle je godine prodano ekološke hrane za 26 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik